FAQ - Frågor och svar

Ansökan är inskickad, hur får jag svar?

De kommer per e-post till e-postadressen du uppgett på din ansökan.

Ansökan är inskickad, hur länge kan jag komplettera?

Om du söker till januaristarten är sista ansökningsdagen den 15 oktober. Då ska alla delar av ansökan vara inne. Om du söker till höststarten är sista ansökningsdagen den 29 maj. Den som vill komplettera sin ansökan har tid på sig till den 15 juni eftersom man ska ha möjlighet att använda studiemeriter från innevarande läsår.

Ansökan är inskickad, jag kommer att vara bortrest, hur får jag svar?

Vi skickar alla antagningsbesked via e-post, så du får se till att bevaka denna under din resa.

Ansökan är inskickad, när får jag svar?

Om du söker till januaristarten är sista ansökningsdagen den 15 oktober. Sen skall ledningsgruppen för utbildningen besluta vilka som skall erbjudas plats. Vi planerar sända svarsbrev till samtliga sökande innan jul. Om du söker till höststarten är sista ansökningsdagen den 29 maj. Den som vill komplettera sin ansökan har tid på sig till den 15 juni. Sen skall ledningsgruppen för utbildningen besluta vilka som skall erbjudas plats. Därefter sänder vi ut svarsbrev, målsättningen är att svarsbreven skall ha gått iväg före midsommar.

Går det bra att studera när jag har familj?

Vi har haft många studerande som har tagit sig igenom våra utbildningar med småbarn hemma.

Går utbildningen på distans?

Vi erbjuder inga starter på distansutbildningar i nuläget.

Hur kommer jag till Mölnlycke?

Det är lätt att ta sig till Mölnlycke från Göteborg med buss. Både Grön express, buss 605 och Lila express tar dig till Mölnlycke. Vissa tåg stannar även i Mölnlycke. För mer info sök på www.vasttrafik.se. Närmsta hållplats är Hulebäcksgymnasiet eller Mölnlycketerminalen.

Hur många brukar söka?

Det varierar, beroende på vilken utbildning man söker hos oss. Det är ganska vanligt att vi har 2-300 sökande till 34 platser.

Hur många platser finns det?


  • Löne- och ekonomikonsult: 34 platser

  • Tullspecialist (Customs Compliance Specialist): 34 platser 


Hur ser schemat ut?

Vanligtvis är fyra dagar schemalagda 8.30-16.30. Den femte dagen är avsatt för självstudier och grupparbeten. Vissa klasser kan få ett schema där de går i skolan fem dagar i veckan men där två dagar är halvdagar.

Hur skaffar jag boende?

Skolan har tyvärr ingen möjlighet att hjälpa till med boende. Många av våra studerande bor i Göteborg. Att få ett förstahandskontrakt i Göteborg kan vara svårt, men ett andrahandskontrakt kan vara lättare.

Jag ska söka tjänstledigt; kan jag få alla terminers start- och slutdatum?

Ja, i studerandehandboken som du hittar på vår hemsida (www.yhim.se) hittar du samtliga terminers start- och slutdatum. Där hittar du även dina LIA-perioder. Denna handbok uppdateras så snart terminstiderna är fastställda.

När får jag besked?

Antagningsbeskedet till höststarten skickas ut runt midsommar.

När är sista ansökningsdagen?

Om du söker till januaristarten är sista ansökningsdagen den 15 oktober. Om du söker till höststarten är sista ansökningsdagen den 29 maj.

När/var/hur söker jag CSN?

Du söker studiemedel (bidrag och/eller lån) på www.csn.se. När du får ditt antagningsbesked så skickar vi med vilka datum och poängsummor du ska ange i din ansökan.

Vad baseras urvalet på?

De olika utbildningarna har olika urvalsgrunder. De beskrivs på respektive utbildnings sida på www.yhim.se.

Vad blir jag efter examen?

Det beror på vilken utbildning du kommer att studera, läs mer om dem på www.yhim.se, under respektive utbildning.

Vilka intagningskrav har Yrkeshögskolan?

Se vår hemsida: www.yhim.se, under respektive utbildning eller kontakta studie- och yrkesvägledare på 031-724 66 09.

Är det svårt att komma in?

Denna fråga är tyvärr omöjlig att besvara. Det beror helt på vilka andra personer du konkurrerar mot. Här under FAQ kan du läsa om hur många sökande vi hade förra året samt vilka urvalsgrunder vi baserar antagningen på. Då kanske du får en bättre insyn i dina chanser att knipa åt dig en plats på någon av våra utbildningar.

Här får du svar på de vanligaste frågorna.

Alvis logo Alvis från Gotit